Nyheder


pressemeddelelelse, den 8. februar 2016

16.239+1 underskrifter til Stephanie

Da Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) mandag morgen aflagde Tønder Sygehus et besøg, fik hun overrakt 16.239+1 underskrifter fra borgere, der ønsker at beholde deres lokale nærsygehus. Den sidste underskrift kom fra borgmester Laurids Rudebeck, der lige akkurat nåede det, før indsamlingen blev afleveret.

Det hele begyndte med to ildsjæle, Jytte Eltang og Ulla Wandel, der i december tog initiativet til underskriftsindsamlingen. I begyndelsen af januar tog sygehusets venner over – og der er nærmest ikke den afkrog, den butik eller den hovedgade i Tønder Kommune, der ikke har haft besøg af enten de oprindelige ildsjæle eller nogle af sygehusets venner siden da. En utrættelig energi og mange snakke med borgerne undervejs har ført til et klart signal til regionsrådspolitikerne: Borgerne i Tønder Kommune står sammen om at ville bevare det lokale nærsygehus.

Under velkomsten til Stephanie Lose sagde borgmester Laurids Rudebeck blandt andet:

– Vi er meget glade for, at du har taget imod invitationen til at besøge Tønder Sygehus for at se og høre, hvorfor sygehuset efter vores opfattelse er modellen for fremtidens nærsygehuse. Vi kæmper naturligvis for vores lokale sygehus, men det er vigtigt for os at gøre det på en værdig og konstruktiv måde. Derfor lægger vi stor vægt på dialog og et fortsat godt samarbejde med regionen.

Også Tina Grøhn havde på vegne af sygehusets venner et par ord med til regionsrådsformanden:

– Velkommen til det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, det er nemlig dét, vi har her i Tønder. Det betyder forebyggelse, hurtig diagnosticering og reducerer antallet af indlæggelser. Det, synes vi, er værd at bevare, og det er der 16.239 borgere, der er enige med os i. Men der mangler faktisk én underskrift, synes vi.

Herefter gjorde Tina Grøhn opmærksom på, at borgmesteren ikke havde sat sin underskrift endnu – og det blev der så rådet bod på med det samme, da Laurids Rudebeck skrev under og dermed tilkendegav, at han også personligt ønsker at bevare Tønder Sygehus.

Grundig rundvisning

Efter overrækkelsen af underskrifter blev Stephanie Lose vist rundt på sygehuset. Her fik hun lejlighed til at se sygehusets mange funktioner, herunder Medicinsk Daghospital, Træningsafdelingen, Klinisk Kemisk afdeling, Skadeklinik, Røntgen og de privatpraktiserende læger, Tønder Lægehus Nord. Undervejs talte hun med de forskellige ledere af funktionerne.

I forbindelse med besøget sagde Stephanie Lose:

– Det er jo ingen hemmelighed, at Tønder Sygehus er noget særligt for mig. Jeg er selv født her, og det samme er mine søskende. Så tak for invitationen. Jeg er selvfølgelig også nødt til at sige, at I ikke må forvente, jeg nu siger, at Tønder Sygehus er bevaret. Vi er midt i en høringsfase, og det skal vi respektere. Jeg vil dog meget gerne kvittere for den yderst konstruktive og saglige tilgang, I har til debatten her i Tønder. Det lytter vi til.

Under besøget deltog udover Laurids Rudebeck og Tina Grøhn, adm. Sygehusdirektør Finn Jensen, sygeplejefaglig direktør Grete Kirketerp samt formanden for sundhedsudvalget i Tønder Kommune, Irene Holk Lund og direktør Lone Vesterman Rasmussen.

For yderligere information, kontakt venligst Formanden for Tønder Sygehus’ Venner Tina Grøhn på telefon 30 72 19 07 

FAKTA:

I 2014 besøgte 13.300 borgere Tønder Sygehus, hvor de benyttede sig af følgende tilbud:

  • Skadeklinikken havde 4.300 besøg
  • Daghospitalet havde 11.700 ambulante besøg
  • Røntgenklinikken havde 11.500 besøg og lavede 17.700 undersøgelser, mens
  • Laboratoriecenteret har udført ca. 135.000 analyser

Allerede ved udgangen af november 2015 er antallet af borgere der har brugt Tønder Sygehus 12.900. Det betyder, at tallet for borgere der besøgte Tønder Sygehus i 2015 formentligt lander på mere end 14.000.

 

 

pressemeddelelse 02. februar 2016

Tønder løber for sygehuset

 Løbestafet fra Tønder til Vejle skal bringe Tønder Kommunes høringssvar til spareplanerne frem til regionsrådspolitikerne

 Alle, der kan løbe, kravle, krybe, gå, rulle eller trille, er velkomne til at være med, når Tønder Kommune og Tønder Sygehus’ Venner sætter gang i en løbestafet, der bogstaveligt talt løber kommunens officielle høringssvar frem til Regionsrådet i Vejle. Løbet sker over to dage – den 28. og 29. februar, og man kan stige af og på undervejs.

Som bekendt er Tønder Sygehus i spil, når regionen her i foråret skal beslutte, hvor der skal spares på sundhedsområdet. ”Sygehus-løbet” er én af mange aktiviteter, der skal skabe opmærksomhed om Tønder Sygehus som model for fremtidens nærsygehuse.

Den 29. februar 2016 er der formel høringsfrist angående regionens sparekatalog, og både Tønder Kommune og Tønder Sygehus’ Venner arbejder i øjeblikket på høringssvar. Planen med løbet er at markere afleveringen af høringssvaret så tydeligt som muligt, nemlig ved at løbe sammen, og samtidigt bruge anledningen til at vise omverdenen, at Tønder-borgerne står sammen om ønsket om at bevare det lokale nærsygehus.

Borgmester Laurids Rudebeck siger:

– Det er en borger, der er kommet med det gode forslag om løbestafetten, en idé, som vi straks har grebet. Løbet skal bidrage til at sætte fokus på, at vi ønsker at bevare vores lokale nærsygehus – fordi det fungerer godt, er effektivt og værdiskabende. Og fordi det er en model for fremtidens lokale nærsygehuse. Vi har alle brug for Tønder Sygehus.

 Tønder Løbeklub organiserer løbet

Sygehuset’ Venner og kommunen har fået Tønder Løbeklub med i arbejdsgruppen, og kompetente kræfter fra løbeklubben er nu gået i gang med at planlægge løbet. Ruten forventes færdig inden vinterferien, og planen er, at den tilrettelægges på en måde, så alle kan være med – hvad enten man vil trille en tur med barnevognen til løbets opstart søndag formiddag, løbe 5, 10 eller 120 kilometer.

Formanden for Tønder Sygehus’ Venner Tina Grøhn siger: – Nu er vi gået i gang med den praktiske planlægning. Vi håber, at rigtig mange har lyst til at være med, så vi i fællesskab skaber et brag af en løbeevent. Vi tror, at eventen kan skabe genlyd i regionen – og hvis vi kunne samle hundredvis af mennesker, ville det være helt fantastisk!

Foreningen og kommunen håber, at både borgere, virksomheder og foreninger har lyst til at være med til løbet. I takt med at detaljerne om løbet falder på plads, bliver de offentliggjort på facebook-siden www.facebook.com/toendersygehus, der i skrivende stund har mere 3200 følgere, og på www.tsvenner.dk

 

 FAKTA OM SYGEHUS-LØBET

 Søndag den 28. februar, start kl. 10.

Løbestafetten skydes i gang søndag den 28. februar med start kl. 10 fra Tønder Sygehus. Den første del af ruten ud af Tønder by bliver tilrettelagt, så alle kan være – både familier med børn og barnevogne, dårligt gående og folk i kørestole. Herefter starter løberne, og med fem kilometers etaper er der mulighed for at stige af og på løbet, som det passer den enkelte. Når løbet når kommunegrænsen, sætter langdistanceløberne ind, og der løbes i etaper af 10 kilometer eller mere, formentligt til Kolding, hvor løbet søndag aften sættes på pause indtil mandag formiddag.

 

Mandag den 29. februar, start cirka kl.10.

Mandag formiddag indtager løberne den sidste del af ruten fra Kolding til Vejle. Her bliver der opsamlingssted 500-1.000 meter før Regionshuset. Alle, der har lyst til at være med til selve afleveringen, kan være med fra opsamlingsstedet. Kampagnegruppen indsætter to busser, der kører fra Tønder til Vejle mandag kl. 13. Hvis man gerne vil med i bussen og dletage i afleveringen, kan man tilmelde sig til sekretariatet på Tønder Kommune på e-mail: majjes@toender.dk. Tilmelding efter først til mølle-princippet. Der er ca. 100 pladser i busserne.

Alle tidspunkter er med forbehold for den endelig ruteplanlægning. Ruten bliver offentliggjort på Tønder Sygehus’ Venner hjemmeside og på kampagnesiden på Facebook.

For yderligere information kontakt venligst formanden for Tønder Sygehus’ Venner, Tina Grøhn, tlf. 30 72 19 07, e-mail: tinagroehn@bbsyd.dk eller borgmester Laurids Rudebeck, tlf. 20 55 81 96.

 

 

pressemeddelelse, 27. januar 2016

TM Tønder Håndbold bakker sygehuset op

Når TM Tønder Håndbold-spillerne går på banen for at varme op til en af sæsonens absolutte topkampe på fredag – bliver det i turkise T-shirts og med stor opbakning til Tønder Sygehus’ Venner og kampagnen for vores lokale nærsygehus.

Hos TM Tønder Håndbold siger Christian Schmidt, bestyrelsesmedlem:

– Vi her i TM Tønder Håndbold bakker naturligvis op om kampagnen og budskabet om, at vi selvfølgelig også skal have et lokalt nærsygehus i fremtiden her i Tønder. Vi synes, det er vigtigt, at vi hjælper hinanden og bakker hinanden op i alt dét, der fungerer positivt for vores område – og det gør Tønder Sygehus. Så da en af spillerne foreslog, at vi varmer op i de turkise T-shirts sygehusets venner efterhånden er kendte for, ja, så var vi selvfølgelig med på den.

Hos Tønder Sygehus’ Venner siger formand Tina Grøhn:

– Hold da op, hvor er det bare fantastisk med alt den opbakning til Tønder Sygehus, og den kampagne vi sammen med Tønder Kommune har sat i verden for at gøre alt, vi kan for bevare vores lokale nærsygehus. Så da TM Tønder Håndbold ringede, ja, så slog vi selvfølgelig til. Vi møder talstærkt op på fredag.

Fredagens kamp, der spilles mod Ringsted, anses for en af sæsonens absolutte topkampe. TM Tønder Håndbold ligger nummer 1 i første division, Ringsted nummer 2 – og hvis Tønder vinder, er der gode muligheder for videre oprykning. Der forventes en fyldt hal 2 i Tønder hallerne med omkring 1000 tilskuere – og hertil kommer de cirka 35.000 seere, der har mulighed for at følge kampen over internetkanalen Kanal Sport.

Under opvarmningen vil publikum kunne få en snak med sygehusets venner, der vil gå rundt og samle underskrifter ind til fordel for sygehusets bevarelse. Indtil videre er der samlet godt 14.000 underskrifter sammen.

For yderligere information, kontakt venligst Christian Schmidt på telefon 53 40 16 40 eller formand for Tønder Sygehus’ Venner Tina Grøhn på telefon 30 72 19 07

Se også www.tsvenner.dk eller www.facebook.com/toendersygehus.

 

 

pressemeddelelse, den 14. januar 2016

Tønder Sygehus´ venner tager på byvandring

Sygehus’ Venner er trukket i vinterstøvlerne for at tage på byvandring. De kommende tre lørdage besøger de ni byer: Tønder, Løgumkloster, Toftlund, Skærbæk, Højer, Bredebro, Tinglev, Bylderup-Bov og Agerskov. På lørdag kan borgerne i Toftlund og Løgumkloster møde foreningen, som med et stort bagland kæmper for Tønder Sygehus for fremtiden.

Målet med byvandringen er dialog mellem foreningen og borgerne – samtidig er foreningen gået på jagt efter alle de gode argumenter for at bevare det lokale nærsygehus. Det sker i forlængelse af, at Tønder Sygehus som en del af regionens sparekatalog foreslås nedlagt. Før jul var foreningen på gågaden i Tønder, og på lørdag gælder det Toftlund og Løgumkloster.

Opfordring til alle: Skriv læserbreve

Ambassadørerne fra Tønder Sygehus’ Venner vil være til at få øje på når de er til stede i bybilledet i turkise t-shirts, og foreningen har et budskab med:

– Vi vil opfordre alle, vi møder, til at gå hjem og skrive læserbreve, hvis de har det mindste på hjerte, som vedrører fremtiden for Tønder Sygehus. Borgerne har hver deres personlige forhold til sygehuset, og hver enkelt historie bidrager til den store helhed. Vi ønsker et Tønder Sygehus i fremtiden, fordi det giver mening både for borgere og hele sundhedsvæsnet, siger formand for Tønder Sygehus’ Venner Tina Grøhn.

Over 13.000 underskrifter er allerede indsamlet til fordel for bevaringen af Tønder Sygehus. Efter byvandringen i de ni byer er det foreningens håb, at flere stemmeberettigede borgere har ytret deres stemme og måske endda købt et medlemskab af foreningen, som understreger deres ståsted i forhold til det syddanske sparekatalog, når det gælder fremtiden for Tønder Sygehus.

Man finder Tønder Sygehus’ Venner ved SuperBrugsen lørdag formiddag – både i Toftlund og Løgumkloster. Kig efter de turkise t-shirts.

For yderligere information, kontakt venligst formand for Tønder Sygehus’ Venner Tina Grøhn på telefon 30 72 19 07 eller e-mail tinagroehn@bbsyd.dk

Se også www.tsvenner.dk eller facebooksiden www.facebook.com/toendersygehus.

 

pressemeddelelse, den 11. januar 2016

Tønder sender nytårsgave til regionspolitikerne

Se nytårsgaven her

”Vi anbefaler et rettidigt tilbud til ALLE borgere i Region Syddanmark”, lyder det klart og tydeligt i nytårsgaven til regionspolitikerne med en hilsen fra Tønder Sygehus’ Venner og Tønder Kommune. Nytårsgaven er et fremtidskatalog, der skal modsvare regionens sparekatalog, der blev offentliggjort i fredags med forslag om blandt andet at nedlægge Tønder Sygehus.

 

Fredag offentliggjorde Region Syddanmark det omstridte sparekatalog, som indeholder en række forslag til, hvordan regionen kan spare 187 millioner på sundhedsområdet. I sparekataloget er Tønder Sygehus, skadeklinikken, strålebehandling i Flensborg samt akutbilen fra Skærbæk nævnt som sparemuligheder. Det vækker opsigt blandt alle, der kæmper for Tønder Sygehus, og sygehusets venner har derfor sammen med Tønder Kommune sendt regionspolitikerne en nytårsgave i form af et trykt fremtidskatalog. Fremtidskataloget sætter fokus på, hvorfor man i stedet for at overveje at nedlægge, hellere skulle overveje at se Tønder Sygehus som fremtidens model for nærsygehuse i Danmark.

 

– I stedet for at lukke Tønder Sygehus anbefaler vi, at regionspolitikerne ser Tønder Sygehus som et pilotprojekt. Vi viser vejen for resten af sundhedsvæsenet i Danmark med en unik kort ventetid og sammenhæng mellem de praktiserende læger, de kommunale sundhedstilbud, aktive patientforeninger på tværs af daghospitalet, skadeklinikken, røntgen, laboratorium mv., siger formanden for Tønder Sygehus’ Venner, Tina Grøhn. Hun håber, at regionspolitikerne vil modtage fremtidskataloget i den konstruktive og positive ånd, det er udarbejdet.

 

– Vi sætter os ikke ned og piber i Tønder.  I stedet for bringer vi alle de gode argumenter for bevarelse frem i lyset. I fremtidskataloget har vi pointeret vigtigheden af at bevare den daglige drift på Tønder Sygehus og fremhævet de områder, der gør sygehuset unikt. Det handler blandt andet om et sammenhængende patientforløb og en særdeles tidlig indsats på baggrund af hurtig og kompetent diagnosticering på stedet. At nedlægge ex. daghospitalet i Tønder harmonerer ikke med regionens strategi om at tage hensyn til patienternes individuelle behov. Derfor bør forslaget tages af bordet, lyder det fra Tina Grøhn.

 

Åben invitation til regionspolitikerne

Korte ventetider på røntgen, kvalificeret personale og tidlig indsats samt hermed tidlig diagnosticering fører til hurtig og effektiv behandling. Det er præcis dét, Tønder Sygehus byder på i dag, og Borgmester Laurids Rudebeck bakker op om budskabet i fremtidskataloget og sender samtidig en åben invitation til regionens politikere, aktører i det danske sundhedsvæsen og andre interesserede:

– Jeg vil personligt invitere alle, der har faglig og politisk interesse i at se, hvad det er, man tilbyder på Tønder Sygehus til at lægge vejen forbi Tønder. Vi har et yderst stærkt, lokalt nærsygehus, og jeg håber, at vores fælles nytårsgave kan give regionspolitikerne stof til eftertanke. Uanset hvem man lytter til – Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening – så lyder det, at sundhedsvæsenet skal sikre forløb, der gør borgerne i stand til hurtigst muligt at vende tilbage til en aktiv hverdag med udgangspunkt i borgernes behov. Det er dét, der tilbydes på Tønder Sygehus i dag, og vores klare anbefaling er, at hvis man fortsat vil sikre lige adgang til sundhedsvæsenet for borgerne i Tønder Kommune, så skal man finde et andet sted at spare end i Tønder.

For yderligere information, kontakt venligst formanden for Tønder Sygehus’ Venner Tina Grøhn på telefon 30 72 19 07 eller  e-mail: tinagroehn@bbsyd.dk eller Borgmester Laurids Rudebeck.

Se også facebook-siden: www.facebook.com/toendersygehus, der i skrivende stund har mere end 2900 følgere.

 

 

Pressemeddelelse, 10-12-15:

Sygehusets Venner: Tønder er fremtidens model

Region Syddanmark har varslet, at Tønder Sygehus eventuelt kan blive omfattet af regionens sparekatalog i det nye år. Den frivillige forening Tønder Sygehus’ Venner lancerer nu en kampagne, der skal sikre aktiviteterne på sygehuset. Med sig har de en lang række interesseorganisationer, praktiserende læger samt Tønder Kommune.

”Tønder Sygehus – en model for fremtidens nære sygehus”. Sådan lyder hovedbudskabet i den kampagne, som foreningen Tønder Sygehus’ Venner i dag lancerer med støtte fra en lang række partnere.

– I Tønder har vi faktisk dét, vi vil betegne som den perfekte model for, hvordan fremtidens nære sygehuse kommer til at se ud, siger sygehusvennernes formand, Tina Grøhn.

– Vi kan se, at der er mange, der er enige med os – praktiserende læger, interesseorganisationer som f.eks. Diabetesforeningen, Ældresagen m.fl., og nu går vi sammen om en fælles kampagne, der skal bidrage til at sikre aktiviteterne på Tønder Sygehus. Vores mål er, at regionspolitikerne får en så fyldestgørende og helhedsorienteret opfattelse af sygehuset som muligt, så de får andet end kolde tal på et stykke papir som beslutningsgrundlag.

Solid opbakning

Ca. 30 fremmødte repræsentanter for bl.a. Ældrerådet, Ældresagen, Osteoporoseforeningen, Diabetesforeningen, praktiserende læger i kommunen samt repræsentanter for de mange eksterne sundhedsaktører på sygehuset som f.eks, zoneterapi, fodterapi mv. gav på et møde i aftes hinanden håndslag på, at de vil føre kampagne sammen.

– Tilsammen har vi mange gode historier og faglige argumenter for, hvorfor en eventuel lukning af Tønder Sygehus er den helt forkerte vej at gå. Region Syddanmark uden Tønder Sygehus skaber et stort og rungende hul i det geografiske regionslandkort og betyder, at borgerne i Tønder Kommune ikke længere har lige adgang til sundhedsvæsenet, sammenlignet med øvrige regionens borgere, siger Tina Grøhn. Og tilføjer:

– Dertil kommer så, at den model, vi har i Tønder, netop er dén, man stiler efter andre steder. Blandt andet har Kolding netop åbnet et tilsvarende tilbud, fordi det ses som fremtidens måde at sikre borgernes nærhed til sundhedsvæsenet.

Også Tønder Kommune støtter op om foreningens tiltag. På mødet sagde borgmester Laurids Rudebeck bl.a.:

– Det setup, vi har på Tønder Sygehus i dag, er vejen frem. Det kan vi høre, når Kommunernes Landsforening går ud med deres anbefalinger til fremtidens sygehus, og når Danske Regioner melder ud, at borgeren skal i centrum. Det er præcis dét, der sker på Tønder Sygehus i dag. Fra kommunens side bakker vi 100 % op om Sygehusets Venner og den kampagne, der nu er sat i gang, og vi vil bidrage aktivt i det omfang, vi kan og må.

 

På mødet i går blev der nedsat en kampagnegruppe bestående af repræsentanter fra de praktiserende læger, Diabetesforeningen, Ældresagen, Sygehusets Venner samt Tønder Kommune.

For yderligere information, kontakt venligst formand for Tønder Sygehus’ Venner Tina Grøhn på telefon 30721907 eller e-mail: tinagroehn@bbsyd.dk. Se også www.tsvenner.dk og https://www.facebook.com/toendersygehus/

 

 FAKTA

Man kan melde sig ind i Tønder Sygehus’ Venner og støtte kampagnen med sit medlemskab. Det koster 50 kroner at blive medlem, og man kan indbetale til Kreditbanken på kontonummer 7933-1027072 eller overføre via swipp eller mobile pay på 5116 0853. Husk at påføre navn, adresse og mailadresse.

Måske en idé til årets julegave?

 

 

 

Opdatering den 6-12-15.

Bestyrelsen for Tønder sygehus venner, havde besluttet at nedlægge foreningen, da der var ringe tilslutning til foreningen, og det faktum at sygehuset var kommet i en god rytme, med de aktiviteter der var tilbage.

Desværre er vores sygehus nu igen kommet på listen over evt. besparelser i Region syds budget for 2016. Derfor har bestyrelsen besluttet at genoptage arbejdet med at bevare Tøndersygehus.

Der har været afholdt to bestyrelsesmøder, hvor vi har drøftet hvad vi kan gøre og hvorledes vi bedst kan gøre noget.

Vi har besluttet at gå sammen med Tønder kommune, i en fælles kamp for sygehuset. Der er indkaldt til møde med kommunen og de organisationer der har interesse i at bevare sygehuset den 9 December på Rådhuset i Tønder. Derudover har vi igangsat indsamling af fakta omkring sygehuset. Fakta omfatter antallet behandlinger i de forskellige afdelinger, samt de konsekvenser en evt. lukning vil få for borgere i Tønder kommune.

Derudover har vi gennem annoncer i de lokale aviser opfordret folk til at indbetale 50 kr. for at tegne medlemskab.  De 50 kr. har to formål. Bestyrelsen står stærkere i en forhandling med regionen når der er mange medlemmer bag ved, og der skal penge til annoncer og andre tiltag. Bestyrelsen arbejder frivillig, og alle pengene vil komme Tønder sygehus til gode.

 

 


Kontakt

Følg os på